Buddies

Friday, 27 January 2012 | 8 comments
Assalamualaikum .

Kalau nak update pasal makan je memang laju hihii lagilagi makan besar . Dah berhari-hari makan besar tapi kali ni makan berdua tapi menunye macam 5 orang makan . Hehee melantak habis-habis sampai malas nak berjalan . Pula tu dengan kawan nedy yang comel kuat makan ni . Hehee . Nasib comel dia ni , makan banyak mane pun tetap comel cantik je orangnye . Okey nedy cemburu sebab badan dia cantik ! nedy kering , makan lah banyak mane pun tetap macam tu juga . Hmm .

Berjam-jam duduk makan , cerita bom sane sini macam gempak je punye cerita best hihii lepastu kiteorang duduk lame-lame dalam kedai tu siap orang sebelah dah bertukar orang makan dah . Hihii maklumlah kiteorang dah lame tak berjumpe disebabkan masing-masing sibuk dengan kerjaya sendiri . Hee time cuti raye cina lah kesempatan kiteorang nak keluar sesame . Dah macam amoi dah kawan nedy ni ,yela kawan dengan cina je . Pastu dia ni orang yang sempoi . Dia lah antare kawan rapat nedy dari sekolah dulu sampai lah sekarang , dari montel zaman sekolah dulu dan sekarang terus kurus lawa sangat dah ni ! hihii name dia esya . Dia bakal jadi tunang orang suatu hari lagi .






Esya 1st time makan kat sini so nedy yang main bedal order untuk kiteorang makan , agak-agak habis tak kiteorang makan ni . Hihii malu nak cakap , habis tahu ! melantak habis-habis sebab memasing tengah lapar . Sambil makan gegosip , ala biasa perempuan gosip mesti dalam list tapi takde cerita pasal orang lain pun , cerita pasal diri sendiri . Bila nak tunang , kahwin , bila nak beli rumah . Huh camtu lah gosip kiteorang , gempak tak ? HAHAA !




Alaaa biase letew perempuan masuk dalam ni kalau ada camera yook snap sane sini , flash sane sini pastu upload . Alaa biasa sangat dah ni . Macam korang tak pernah buat je kan .









Okey penat dah nak type , penat nak upload juga , penat nak cerita juga eieee pemalas punye orang . Hihii nanti nedy update lagi segale aktiviti nedy sepanjang cuti seminggu ni . Madah tak duduk rumah je . Lepastu manjang lah kena membebel dengan ibu . Ibu ? tolong lah , tolong bagi nedy seminggu untuk jumpe kekawan yang masih cuti ni . Hehee . Semua kawan yang penting nedy dah jumpe tinggal 2 orang kawan baik nedy je tak jumpe . Kenape korang senyap huh ! Liyana , Maisarah . Nak jumpe korang ! Nak jumpeee ! Tolong dengar jeritan comel ni . Hahahaa . Okeybai .
Sunday, 22 January 2012 | 1 comments
Assalamualaikum .

Sedih tengok keadaan blog sekarang terase macam terabai je blog ni , maaf ye maaf ! Tak sengaje hehee sebenarnye nedy takde mase nak update disebabkan wireless rumah nedy ada masalah , online pun pakai tab je . Hanya online mukabuku tengok inbox kot ada sebarang pertanyaan pasal produk lepas tu off hihii memang takde mase . Maaf lagi sekali , ni nedy minta maaf kat blog nedy taw . Macam buat salah besar jer kan minta maafnye !

Tak kire lah ape awak-awak semua nak kate cerita ni dah lame ke ape tapi nedy nak cerita juga ! tak kire nak juga cerita kat korang . Nak juga !! okey gedik . 16 hb haritu kan ada orang semakin tua tapi tak mengaku dah tua . Hehee name dia ' buah hati saya ' . Hamboi kemain lagi buah hati namenye hehee okey nedy je eh boleh panggil dia dengan panggilan tu , banyak betul nickname dia , mase sekolah rendah name lain , sekolah menengah pun macam tu , tempat belajar pun lain , dah kerja pun lagi lain . Robot panjang jimbot jimi tiang lampu tiang rumah semua orang panggil dia . Hahaaaa ! siapa suruh tinggi sangat . Segale tiang semua orang panggil hehee , baru-baru ni pergi makan ABC , tengok orang lain rilex je jalan bawah payung tempat makan tu tapi dia terpakse bongkok alahai kesiannye . :P

Okey janji kali ni jelah nedy cite pasal pakwe pakwe ni nanti orang muak lah pula nak cite pasal dia dia dia je kan . Happy Birthday awak , hari hari wish selame seminggu . Umur dirahsiakan , orang cakap umur dia 30 pun nedy iyekan je . Hahaa sebab dia nampak tua dan kekadang mude juga . Hanya ini saje nedy mampu bagi sebab nedy manelah kerja tetap setakat berniage online je sikit sikit . Hehee





Sementare menunggu putera hati mengambil puterinye sempat lagi tu si puteri ni mengambil gambar . Puteri lah sangat kan . Okey senyum sampai telinga sebab nak kena wish banyak-banyak kat putera tu nanti . Haritukan Birthday dia .






Ape nak buat , kad takde taw sekarang semua ambil mudah je termasuk lah nedy hehee pakai tab main lukis lukis ape nak lukis untuk birthday dia pastu tunjuk kat dia pastu dia pun senyum senyum kambing . Auwww . HAHAAA . Asyik-asyik kek je sekali sekala bagi coklat untuk birthday ape salahnye kan . Full coklat lagi taw . Harga pun lebih kurang kek secret resipe hahaa ibu nedy cakap baik beli kek je tapi nedy tetap nak coklat yummy ! orang gila coklat memang macam ni .




Asalnye lain nak dibagi , semangat kumpul duit nak beli kasut idaman dia bonia yang terbaru punye tapi lain pula yang dibelinye , lepastu size 10 pula tu beli . Size dia dah lah 9 HAHAA asalkan dia selesa sudah lah . Bila dapat je , dia punye suke macam ape je . Tak terkate ! hahaa



Lepastu kiteorang makan coklat sesame . Serius ! sedap sangat sangat !

p/s LAIN LAIN GAMBAR BUAT SIMPANAN JE . 



Assalamualaikum .

Dalam beberape harini tangan nedy asyik nak cabut je bulu kening ni sebab dah bersepah nampak macam tak teratur tapi sudah diberi amaran dari ibu nedy supaya jangan cabut ataupun cukur . Okey pada mulenye memang nedy tak dengar ape kate-kate ibu , ini lah namenye anak degil . Lepas tu ditegur pula oleh buah hati . Masih berdegil lagi ni dan terbaru ni nedy sengaje usha google cari info pasal cukur ataupun cabut bulu kening ni , hampir semua orang tahu akan hukumnye kan tapi kalau korang bace segale info yang di google dengan teliti dah sifat ingin tahu korang lebih menebal pasal ini mungkin korang tak akan cukur ataupun cabut bulu kening , mungkin tak semua yang sedar pasal ini . Dah hampir sebulan nedy dah tak bentukkan atau cabut bulu kening . Memang sangat bersepah dan makan mase sikit untuk tumbuh semua bulu kening yang baru . Nedy memang nak sangat bulu kening nedy macam dulu , macam asalnye tapi disebabkan dah terlalu kerap mencukur dan cabut bulu kening dulu , sekarang bulu kening nedy memang tak cantik dan mungkin tumbuh tak berape nak teratur . Okey nasib lah , lepas ni nedy takkan mencukur atau cabut bulu kening ni lagi . Okey ini gambar lame nedy yang menunjukkan memang takde kening , nak lukis pun tak reti so hasilnye memang buruk . Untuk pengetahuan korang nedy punye kening memang asalnye nipis dan bila dah dicukur jadi lah semakin nipis sangat sangat sampai orang tak normal macam takde kening . Hahaa .


Hanya gambar lame .


Bila orang ramai dah cakapkan mencukur bulu kening itu haram atau pun berdosa mula lah nedy fikirkan andai nedy solat adakah ia sah . Biasa orang akan cakap kalau dah name haram tu mungkin ia tidak sah seperti mewarna kan rambut . Isu pasal rambut pula , nedy taknak tekan kan disini , sila-sila lah tanye pak google .


Jika suatu larangan atau pengharaman berkait secara langsung dengan ibadah iaitu ia menyangkuti rukun ibadah atau syarat-syarat sahnya , maka melakukan larangan tersebut akan menyebabkan batal ibadah . Contohnya , larangan solat di waktu terlarang , larangan solat dalam keadaan berhadas , larangan berpuasa pada hari-hari diharamkan berpuasa , larangan meninggalkan toma’nnah dalam solat dan sebagainya . Jadi , larangan-larangan ini membawa kepada batalnya ibadah jika dilakukan .
Namun jika larangan itu di luar dari ibadah , tidaklah ia akan membatalkan ibadah jika dilakukan semasa beribadah , yakni ibadah tetap sah sekalipun larangan itu berdosa . Contohnya ialah mengambil wudhuk dari bekas yang diharamkan (seperti bekas emas, bekas perak , bekas yang dicuri atau sebagainya) . Wudhuk tetap sah sekalipun perbuatan menggunakan bekas yang diharamkan itu adalah berdoa. Contoh lain ialah; solat dengan memakai serban dari sutera atau memakai cincin emas (bagi lelaki) dan sebagainya .
Merujuk kepada masalah di atas , mencukur bulu kening adalah dilarang dan dosa besar, namun ia tidaklah ada sangkutan dengan rukun solat atau syarat sah solat. Kerana itu , solat wanita yang mencukur keningnya tetap sah (jika cukup rukun-rukun dan syarat-syaratnya) walaupun perbuatannya mencukur kening itu berdosa dan wajib bertaubat . ( copy dari google )


p/s : Perbuatan mencukur bulu kening untuk andaman juga diharamkan . Bermakne untuk pertunangan dan perkahwinan nedy akan datang nanti kena cari mak andam yang pandai kasi bentukkan kening tanpe mencukur lah . Hehee . 
Tuesday, 3 January 2012 | 2 comments
Assalamualaikum .

Hello ! sekarang baru nedy berpeluang nak update lagi , okey sebenarnye nedy memang sentiasa ada peluang untuk update blog tapi tapi nedy malas huahahaaa , kenape malas ? sebab nedy MALAS lah . okey mula lettew nak merepek . Beberapa hari yang lepas , yang lepas lah kan sebelum new year haritu lepastu nampak sangat lah nak cerita yang sudah lame berlalu hahaa . Okey nedy dengan kekasih , bukan tunang ataupun suami . Kiteorang hanya mampu merancang dan isyaAllah andai ada jodoh hihii lari cerita pula dah . Kiteorang berjalan , tak plan ape pun tetiba dia call nedy ajak temankan dia ke KL ada kerja kat sane . Okey ikut tapi dengan syarat nedy nak berjalan dan dia pun setuju lah . Cakap je nak jalan mane , semua dia bawa . Hahaa terima kasih buah hati . Ehem ehem .

Tempat yang dituju adalah KL , Port Dickson dan Melake , hamboi banyak betul tempat yang dipergi tapi semuanya sekejap je . Lepastu gambar pun tak banyak , dekat KL takde pun gambarnya dan paling banyak mestilah dekat melake sebab dekat melake paling lame kiteorang stay . Hehee . Terase macam konon-konon honeymoon lah pula tapi tak pun . Kiteorang hanye berjalan je sebab kiteorang memang dah lame tak berjalan jauh-jauh ni . *okey tipu . Hahaa last kiteorang berjalan bersame mase holiday dengan family nedy . Dekat genting tu tapi tu dengan family nedy lah . Kali ni family nedy nak berjalan kat melake , nak bawa dia tapi dia sibuk pula so nedy minta lah dia singgah ke melake konon berjalan dengan dia dulu sebelum nedy bercuti dengan family nedy nanti . Hehe . Baik punya merancang suruh dia singgah ke melake . Okey habis cerita dan kat bawah ni hanya gambar saje yang bercerita .













Memang terlalu banyak gambar tapi yang boleh diupload sikit je sebab line tidak mengizinkan nedy upload banyak-banyak . Hahaa . Cukup lah sekadar beberape gambar je untuk umum . Lepas ni kiteorang plan nak bercuti lagi dan kali ni taknak berdua lah sebab tak seronok hahaa reramai lagi enjoy dan mungkin merancang nak berjalan-jalan dengan kawan tu lagi banyak yang boleh dituju . Sesape nak ikut jom . Okey lah ini saje entri kali ni . 
Sunday, 1 January 2012 | 0 comments
Assalamualaikum .

Selamat Tahun Baru , sekarang sudah masuk tahun 2012 . Alhamdulillah . Macam macam niat dihati untuk berazam . Hehee berharap segale ape yang dirancang semuanye menjadi . Hamboi merancang ape leteww kan . Hahaa . Yang penting tahun ni dua ribu dua belas ni kena lebih baik dan cemerlang dari tahun lepas , dan yang paling penting mesti kena menjadi seorang hamba Allah yang bukan sahaje berjaya dalam hidup tapi akhirat nanti juga .




Pada mulanye nedy niat untuk berhijab pada tahun baru tapi disebabkan niat tu berkobar-kobar mase hari raye haji haritu nedy terus berhijab . Niat berkobar taw . Hehee Isya-Allah nedy akan terus dan terus berhijab . So niat tahun 2012 ni nedy nak betulkan ape yang kurang melalui perangai sikap dan diri sendiri . Itu yang paling penting .




Tu dia tarikh-tarikh dan hari bermakne bagi nedy pada tahun 2012 yang nedy love love kan . Korang tengok je tapi nedy tak nak lah bagitahu itu hari ape , ini hari ape . Hehee ape ape pun kita hanya mampu merancang atau usaha . Aiceh macam ape je kan padahal tarikh lahir orang tu semua . *okeytipu .
Visit the Site